11 de febrer 2013

LA DIETA AFECTA EL SISTEMA IMMUNOLÒGIC DE LES ABELLES

www.telegraph.co.uk

Segons recerques científiques, les abelles alimentades amb pol·len de diferents plantes mostren signes de tenir un millor sistema immunològic que les que s’alimenten de pol·len d’una sola espècie. 

Un grup de científics dirigits pel Dr. Cedric Alaux de l’Institut Nacional de Recerca Agrícola (INRA) de França, han començat a investigar els efectes que pot tenir l’aportació de proteïnes i la diversitat de la dieta,  sobre el sistema immunològic de les abelles, una línea d’investigació encara força desconeguda.


Amb els seus estudis han trobat que les abelles que s’alimenten d’una barreja cinc pol·lens diferents (els usats en l’estudi), presenten uns nivells més elevats de l’enzim glucosa oxidasa (GOX) que no pas les abelles que s’alimenten de pol·len monofloral, independentment del seu contingut proteic.

Les abelles produeixen GOX per a conservar la mel i l’aliment de les larves contra infeccions bacterianes i, alhora, els hi serveix per a protegir el rusc. Per tant, els científics creuen que les abelles amb dieta diversa tenen una major protecció antisèptica i que això les faria més resistents en cas d’una invasió patògena.

A més a més, les abelles alimentades amb pol·len multifloral produeixen més greixos, la qual cosa també afavoriria la fortalesa del seu sistema immune, ja que els insectes fabriquen substàncies antimicrobianes a partir dels seus lípids.

Segons el Dr. Alaux, aquest estudi només manifesta la importància d’una dieta variada, però deixa al descobert noves incògnites com la identificació del conjunt de proteïnes essencials necessàries per a que les abelles desenvolupin correctament les seves funcions de defensa immunològica.

Finalment, tenint en compte que la nutrició és un factor crític en la resposta immune, la malnutrició podria ser una causa de la immunodeficiència en les colònies d’abelles. Això ens faria pensar que l’expansió de monocultius com la colza podria estar afectant de manera negativa a les abelles, les quals, en algunes parts del món com els Estats Units, podrien veure’s més afavorides en entorns urbans, on hi hauria una major diversitat florística, que no pas en les zones rurals afectades per tals monocultius. 

Autora: Núria Verdeny - Ambientòloga


Referències: