31 de desembre 2012

PER QUÈ VOLEM SALVAR LES ABELLES?

Una abella és el pol·linitzador més important de gairebé tots els arbres fruiters i els arbres i arbustos de baies, hortalisses i altres plantes agroalimentàries i també dels boscos silvestres i plantes de prat. La majoria d'aquestes plantes necessiten una pol·linització encreuada, és a dir, el pol · len cal que viatgi d'una flor a una altra a fi de fecundar l'ovari d'una altra flor.  

Una colònia d'abelles de 30.000 abelles pot assistir fins a 2 milions de flors al dia. Aquests són els únics insectes que tenen un impacte indirecte sobre la diversitat biològica de la flora, la fauna i la producció de molts tipus de productes naturals. El 30% dels aliments consumits per l'home es produeixen a causa de la pol·linització de les abelles. El treball de les abelles és molt important per a la ramaderia, ja que és impossible aconseguir farratge sense la seva pol·linització.


D'acord amb la investigació de les principals universitats alemanyes i franceses, les abelles i altres insectes pol·linitzadors contribueixen a la producció d'aliments a tot el món agrícola per 153 milions d'euros o el 9,5% del cost de tots els productes alimentaris, que es consumeixen al món. La desaparició de les abelles pot causar 350 € mil milions de pèrdues al món. Encara que el dany total superarà aquesta quantitat significativament, ja que és gairebé impossible avaluar la contribució de les abelles per a la biodiversitat en el planeta.

Els productes de l'apicultura tenen un conjunt de propietats úniques per restaurar les funcions dels sistemes fisiològics humans. Un dels productes de l'apicultura més coneguts és la mel. La mel era l'únic producte que s'esmenta en els monuments històrics més antics, antics mites indígenes, papirs egipcis, la Bíblia i l'Alcorà. Altres productes del rusc també poden ser útils per a la humanitat, com el pol·len, la cera de les abelles, el propolis i la gelea reial. Fins i tot el verí d'abella, doncs té un efecte curatiu sorprenent sobre un cos humà.A més les abelles poden netejar els productes d'additius nocius, doncs aquests animals s'utilitzen en la vigilància ecològica d'àrees locals, com per exemple la utilització de ruscs en el control de qualitat de l'aire.