27 de desembre 2012

ELS INSECTES AUDITIUS

foto: wondrouspics.com

La majoria dels insectes capaços de captar sons tenen un parell d'òrgans timpànics. Aquest òrgan timpànic consta d'una membrana estirada sobre un bastidor, a través d'una cavitat plena d'aire. Quan els martells actuen damunt la membrana del timpà, com si fossin els artells d'un percussionista, aquesta vibra i produeix un so.  

L'òrgan timpànic de l'insecte vibra quan atrapa les ones del so que es propaguen en l'aire. L'insecte també disposa d'un receptor especial anomenat l'òrgan chordotonal, que detecta la vibració de l'òrgan timpànic, i transforma el so en un impuls nerviós. Els insectes mens comuns que utilitzen òrgans timpànics són les llagostes, els grills, les cigales i algunes papallones i arnes.


Altres insectes tenen un receptor en les antenes anomenat òrgan de Johnston i que recull la informació auditiva. Les cèl · lules sensorials disposades en el peduncle de l'antena (el segon segment de la base de les antenes) detecta les ones que es propaguen en l'aire en forma de vibració. Els mosquits i les mosques de la fruita disposen d'aquest mecanisme auditiu.

Les larves de lepidòpters i ortòpters utilitzen petits pèls anomenats bolets, per recollir les vibracions del so. Les erugues solen respondre a aquest tipus de sons, exhibint comportaments defensius. Algunes s'aturaran i practicaran la tanatosi (fer-se el mort), mentre que altres poden contraure els seus músculs i alçar-se en una postura de lluita.

Font: insects.about.com