07 de novembre 2012

TINTURA D'ORUJO I PRÒPOLI



El concepte pròpoli engloba tot un conjunt de substàncies resinoses i balsàmiques, de consistència viscosa, recollides de l’escorça i de les gemmes dels vegetals per les abelles i transportades fins a l’arna, on seran processades. La saliva i les altres secrecions glandulars de l’abella transformaran aquesta collita en un tresor constructor i antisèptic, conegut com l’or de les abelles.

La mateixa paraula pròpoli, que prové del grec, significa “defensa de la ciutat” fet que indica quina importància té aquesta substància en el rol de la colònia. Les propietats desinfectants del pròpoli converteixen l’arna de les abelles en un lloc relativament estèril als atacs dels microorganismes.


Una tècnica senzilla i molt útil és la preparació d’una tintura de pròpoli, molt útil pel guariment de ferides, cremades i irritacions de la gola. Caldrà doncs moldre el pròpoli, prèviament congelat, a fi d’obtenir una fina pols daurada. A continuació es pot barrejar a poc a poc amb orujo, amb l’objectiu d’evitar la formació de grumolls. 


La barreja es deixarà macerà durant un mes, tot sacsejant-la dos o tres cops per dia. Finalment amb una xeringa recollirem la part líquida, tot evitant aspirar el solut precipitat. La solució obtinguda la podem guardar en petits recipients opacs i amb comptagotes, i guardar-lo en la nostra farmaciola.

Una recepta molt bona per lluitar contra el mal de coll és la següent:  

* un suc de taronja amb el suc de mitja llimona    
* afegir un parell de cullerades de mel 
* convertir la barreja en una beguda tèbia (microones)
* afegir 10 gotes de tintura d'orujo amb propolis 
* veure la mescla tot aprofitant per fer gàrgares
 
Autor: Esteve Miràngels