17 de juny 2012

VAL LA PENA ASSOCIAR-SE?

Avui dia, el mapa apícola català es troba tremendament fragmentat, amb 5 associacions apícoles, una cooperativa apícola, diferents agrupaments i col·lectius d'apicultors ecològics i apicultors hobbistes que fan la guerra pel seu compte... i la meva pregunta és: per què? 

La meva experiència com a ex-associat m'ha fet veure que tothom vol manar i com es diu vulgarment, volen remanar les cireres i marcar paquet davant de l'administració. Durant molt de temps, les grans associacions d'apicultors havien estat profundament renyides, zeloses unes de les altres, disputant-se l'honor de ser l'associació amb més arnes o amb més socis, i amb l'única finalitat de posseir més poder recaptatori i aglutinador de subvencions. I d'aquí rau el mal, les subvencions, ditxoses ajudes que afavoreixen aquell que més malament fa les coses, i que no és altre que el mal anomenat professional apícola.



Els apicultors professionals reben aquesta denominació en el moment que disposen d'una cabanya apícola que supera les 150 arnes, límit que els otorga un ventall de privilegis damunt la resta d'apicultors minoristes. I jo em pregunto: a canvi de què? De més producció? De més dedicació? De més passió?... Res de tot això, a canvi de més vagueria, deixadesa i mala praxis, que és l'únic que saben fer aquells que es plantegen tenir abelles només pel fet de cobrar a tan la peça. Aquests són els individus que estan matant el nostre ofici-afició, aquests són també els que negocien amb l'administració i adeqüen els pactes i normatives a la seva conveniència i que després expliquen als associats amb cara de resignació, tot fent veure que és el DAAM els dolents de la pel·lícula i que ells han fet el que han pogut.

I què ens queda de tot plegat? Doncs agrupaments d'apicultors malavinguts, barallats els uns amb els altres, i que busquen el benefici immediat, sense practicar un apicultura on l'abella sigui la protagonista i els seus productes apícoles la culminació d'un èxit simbiòtic.

I què podem fer els hobbistes - minoristes? Abandonar les subvencions, deixar de donar cobertura als mesquins que ens volen governar i passar a ser independents, tot practicant una apicultura sostenible que oferirà el millor producte possible als nostres clients més pròxims. Animo a tothom que es reveli contra aquells que mai ens han tingut en compte i que ens tenen oblidats i ens menyspreen, Existeix una altra forma de fer apicultura i jo us animo a participar-hi. Si voleu afegir-vos a la causa, us deixo el meu correu aglutinador: abellaeco@gmail.com o visita el nostre bloc

Rafel Jofresa
Coordinador del col·lectiu d'abellaires
per una apicultura sostenible