08 de maig 2012

EL TÒRAX DE LES ABELLES

El tòrax és el centre de la locomoció de l'abella i té tres segments, cadascun amb un parell de espiracles per deixar entrar i sortir l'aire. Les abelles tenen 2 parells d'ales i tres parells de potes. Les potes són molt versàtils, amb urpes al tarsómers, que li permeten una bona subjecció en superfícies rugoses, però també caminar sobre superfícies llises, com ara fulles o fins i tot el vidre. També hi ha estructures especials a les cames per ajudar a recollir eficientment el pol·len.



La cistella del pol · len o corbicula, es troba situada a la tíbia de l'extremitat posterior, i que s'utilitza per recol·lectar i transportar pol · len o pròpolis. Es tracta d'una superfície còncava amb pèls a les vores i que en el centre disposa d'un agafador per evitar la caiguda del pol · len o pròpolis mentre dura el vol. 


L'extremitat anterior disposa d'una estructura especial que s'utilitza per a la neteja de l'antena.


Les ales davanteres són més grans que les posteriors i els dos es sincronitzen en vol amb una filera de ganxos de les ales (connexió a un plec en la vora posterior de l'aleró davanter).



Les ales són propulsades per dos grups de músculs que es troben a l'interior del tòrax. Durant el vol, quan es produeix la contracció dels músculs longitudinals, el tòrax augmenta la seva altura, de manera que les ales redueixen la seva estructura. Per contra, quan els músculs es contreuen verticalment, el que s'escurça és l'altura del tòrax, augmentant l'extensió de les ales. Els músculs de vol de les abelles mel·líferes es poden contraure diverses vegades amb un sol impuls nerviós, el que li permet un ritme molt més ràpid de vol.


http://www.extension.org