07 de maig 2011

PROTAGONISTA I: L'ABELLA

Avui dissabte us oferim la primera entrega de la introducció al programa sanitari d'Apicesteve.cat, una entrega on l'abella n'és la protagonista.


L’apicultura ecològica és una disciplina ramadera on intervenen tres elements íntimament relacionats: les abelles, les plantes amb flor i els apicultors. D’aquesta relació l’abella n’és, sens dubte, la més important, doncs és l’insecte que gràcies al seu esforç, treball i generositat, fa possible la fructificació d’un gran nombre de plantes present en els nostres cultius i ecosistemes silvestres, així com l’obtenció dels productes apícoles. Seria injust, per tant, començar la redacció d’un programa sanitari sense conèixer bé aquest insecte i valorant, com és mereix, el seu protagonisme indiscutible.

 Foto de Manel Simón (apicultor ecològic)

Els insectes són els animals més abundants del planeta i els més diferents respecte a la resta, fruit de les seves adaptacions evolutives. Més del 80% de les espècies animals són insectes, amb fòssils datats amb més de 350 milions d’anys d’antiguitat, tot i que no fou fins fa uns 250 milions d’anys que aquests organismes van escampar-se per tota la Terra. Avui dia, els insectes dominen els ecosistemes, amb una gran diversitat de formes, colors, consistències i mides. En general, els insectes són de vida lliure, caçadors o recol·lectors, intervenint en les xarxes tròfiques com a productors o consumidors, tot i que alguns també poden ser formes paràsits o vectors de malalties. Alguns insectes són socials i viuen formant grans comunitats, com ara les formigues, les abelles, els tèrmits i les vespes.

Els primers insectes colonitzaren els continents ocupant els boscos més humits, ja que mantenien encara un fort lligam amb l’aigua. Les posteriors adaptacions morfològiques i fisiològiques els van permetre ocupar qualsevol dels ecosistemes terrestres. Cada espècie d’insecte ha establert una relació especial amb el seu hàbitat, adoptant diferents estratègies per competir amb les oscil·lacions tèrmiques, el grau d’humitat, la disponibilitat de llum i d’aliment, així com les seves relacions amb la resta d’animals.

Les abelles són animals artròpodes, insectes de l’ordre dels himenòpters,  on també hi trobem les formigues i les vespes. Dins d’aquest ordre hi ha moltes famílies, essent la família dels àpids la que engloba les abelles i els borinots. Aquests insectes presenten una llengua xucladora i unes extremitats especialitzades en la recol·lecció del pol·len. A partir dels seus caràcters morfològics i de les diferents característiques etològiques és possible la seva classificació taxonòmica. Així doncs, trobem les abelles solitàries, insectes d’ambients oberts, que viuen del seu treball diari i que fabriquen els seus nius en el terra o a l’interior dels arbres. L’organització del treball té la màxima expressió en les abelles socials, amb unes comunitats que poden ser anuals o permanents, i on els seus individus s’organitzen en obreres, mascles i femelles fèrtils.

Autor: Esteve Miràngels - apicesteve.cat