04 de maig 2011

ANIMALS I DETECCIÓ DE TERRATRÈMOLS

La creença que els animals poden predir els terratrèmols ha existit durant segles. Per això, alguns països han apostat per aquesta línea d’estudi amb l’esperança de trobar evidències per a detectar aquests fenòmens, de manera més eficaç que com es pot fer actualment.


Els terratrèmols són impredictibles. No es pot saber de manera exacta quan i on es produirà un sisme. Cada any es detecten uns 500.000 terratrèmols al món. D’aquests uns 100.000 poden ser sentits per als humans i un centenar causen danys.
Hi ha països que es mostren escèptics vers la possibilitat de que els animals es puguin usar com un sistema de predicció de sismes, ja que, argumenten que els animals reaccionen a moltes coses (gana, defensa del territori, depredadors…), així que és difícil determinar de forma acurada les reaccions dels animals vers a aquests fenòmens.

Altres, com el Japó -país freqüentment afectat per aquests fenòmens i greument sacsejat pel recent sisme de 9.0 segons l’escala de Richter- realitza estudis amb l’esperança de descobrir el que senten alguns animals abans de que es produeixi un terratrèmol, per a poder-los usar com a eines de predicció.
Aquests estudis se sustenten en antigues cites i informes històrics que relaten els comportaments anòmals realitzats per diversos animals. Els informes inclouen insectes com les abelles. S’ha observat que, uns quinze dies abans de l’aparició de forts terratrèmols, les abelles s’han organitzat en eixams i han abandonat els seus ruscs. Altres animals com peixos i cetacis han abandonat zones costaneres; s’han observat rosegadors que surten dels seus caus o aus que abandonen les postes.