13 de febrer 2011

EL MAL NEGRE


Aquesta malaltia és propocada pel Virus de la Paràlisi Crònica (CPV), una alteració que destaca per la seva simptomatologia nerviosa i pel seu difícil diagnòstic i tractament.


El cicle víric seria de 5-6 dies pel que fa a la presentació dels símptomes característics de la malaltia, i a partir del 7è dia s’iniciaria la gran mortalitat, accentuant-se al 8è dia.


L’abella ingereix el virus i aquest, un cop arriba als intestins, es multiplica. Posteriorment s’escampa per tot el cos fins arribar al cervell. Les abelles infectades passen el virus per contacte, a partir de les ferides que les abelles tenen o a través dels seus pèls trencats. En aquest cas és molt típica la transmissió durant èpoques de mal temps i durant la transhumància, quan les grans poblacions estan enclaustrades i en gran contacte, ja que no tenen espai dins el rusc.

***la presència de melats rics en potassi són un lloc propici per a la localització del virus.

Dins la seva simptomatologia s'observa:
1.      Malaltia que s’inicia a principis de primavera, i dura fins ben entrat l’estiu.
2.      Inicialment s’observa una agitació anormal en la piquera que els apicultors normalment confonen amb activitats de pillatge entre ruscs.


3.      S’incrementa la mortalitat de les abelles, acompanyat d’un augment en el tremolor de les ales.
4.      Disminueix de forma preocupant l’activitat exterior del rusc, amb poques entrades i sortides de bestiar
5.      Gran mortalitat d’abelles
6.      Les abelles mortes són petites i presenten un color negre i brillant. A més els cadàvers presenten alopècia i les ales desplegades.


7.      A la piquera les abelles sanes no deixen entrar les abelles malaltes.
8.      Es produeix un debilitament progressiu i preocupant del rusc, que pot arribar a ser irreversible si no canvien les condicions.


És una malaltia que tot i tenir uns efectes clars, a vegades la seva presentació no és tan clara. Cal no confondre aquesta malaltia amb l’acariosi, on la mortalitat ve acompanyada d’abelles que s’arrosseguen, que s’enfilen per les herbes, que tenen les ales asimètriques i que presenten quadres de diarrea.

Per prevenir aquesta malaltia el millor que podem fer és realitzar transhumàncies en zones amb flora diferent i desinfectar acuradament tot el material apícola utilitzat. També és bo eliminar les reserves de melats i substituir-les per una mel o xarop de qualitat

Autor: Esteve Miràngels
Veterinari d'abelles i professor -
http://www.apicesteve.cat/