07 de gener 2011

APICULTURA TRADICIONAL

 

En Manel Martínez és l'autor d'aquest interessant llibre sobre l'apicultura tradicional en la comarca de la Conca de Barberà (I Premi d’assaig Món Rural)

Sinopsi

L’aprofitament de la mel de les abelles és tan antic com l’existència dels humans. L’intent de domesticar-les va ser una constant fins a adonar-se de la seva impossibilitat. Existia, però la manera de conviure amb elles i obtenir-hi la preuada mel, naixia així l’art de l’apicultura. Actualment continua vigent l’art de l’apicultura, encara que no té res a veure a com els abellaires hi treballaven anys enrere. L’apicultura moderna o mobilista és una activitat molt diferent a la que anomenem “apicultura tradicional”. Els nexes d’unió entre les dues maneres de practicar l’apicultura són les abelles, la mel i la cera, però les formes de tractar amb les abelles i l’obtenció de la mel i de la cera són completament diferents. Avui dia està oblidada la manera com es practicava l’apicultura tradicionalment, amb pocs recursos, però amb molta imaginació, on la saviesa popular hi jugava un paper molt important. En aquest treball es recupera la memòria d’aquells procediments i es desvetllen construccions d’ús apícola que restaven oblidades i que poca gent té constància de la seva existència i del seu ús.
 
Cossetània Edicions
Col·lecció: El Tinter , núm 114
Premi d’assaig: Apicultura tradicional a la Conca de Barberà
El Manel Martínez (Vimbodí, 1962) ha agraït durant la presentació iniciatives com els premis de la Fundació Món Rural que promouen i donen suport a les activitats de les zones rurals de Catalunya. El seu llibre parla de l'apicultura tradicional, una pràctica, explica, desapareguda a Catalunya i que només es conserva en alguns punts de l'Aragó. El indrets on més es conserva aquesta tradició però són al Marroc i a altres punts de l'Àfrica.
Manel Martínez ha explicat que el seu treball va partir de la recerca en construccions rurals. 'Em van cridar l'atenció i em va entrar la curiositat d'indagar més sobre l'apicultura tradicional', explica. 'Conèixer aquestes activitats ja perdudes és molt important per saber com es treballava anys enrere', ha afegit.
L'aprofitament de la mel de les abelles és tan antic com l'existència humana.
L'apicultura moderna però no té res a veure amb la tradicional. Fa més de cent anys l'apicultura es practicava amb pocs recursos però amb molta imaginació, on la saviesa popular hi jugava un paper molt important. Abans les abelles ho construïen tot, ara l'home els hi proporciona l'espai on faran la mel. Al seu llibre Apicultura Tradicional a la Conca de Barberà, Martínez recupera la memòria d'aquells procediments i desvetlla l'existència de construccions d'ús apícola oblidades i que pocs saben de la seva existència i el seu ús.

Autor: Manel Martínez i Garcia